L’Assessorament o Counselling, com se l’anomena avui en dia a les xarxes, és la possibilitat d’oferir orientació, eines i suport per fer front a una situació determinada. No parlem tant d’un problema de salut, sinó d’un afrontament a una situació confusa, complicada i que ens manté bloquejats o ens desgasta excessivament. Una situació que, per la càrrega emocional que pot comportar, priva de tenir una visió clara, nítida i que permeti buscar solucions adients.

En aquest cas, com a professional de la psicologia, amb la formació en tècniques concretes i amb la distància afectiva que ve implícita en la relació amb la persona que consulta, puc oferir esclariment o ajudar a assolir-lo.

Sovint, una persona pel fet d’estar molt implicada en la situació que està vivint, és incapaç de posar la distància suficient per treure’n conclusions objectives i pràctiques. Podem parlar d’alguna problemàtica professional o familiar, de parella, dels fills, d’un amic o amiga, d’un veí, o fins i tot d’una crisi existencial. En aquests casos, la persona no necessita una teràpia, necessita aprendre eines d’afrontament, o potser li fa falta aprendre a gestionar els sentiments de culpa o els pensaments automàtics. Posar solució a les crisis de vida, pot ser molt necessari per estalviar-se problemes de salut més endavant. Una crisi vital no resolta, pot comportar a la llarga trastorns d’ansietat i depressió que si que acaben essent motiu de teràpia.

La sessió d'assessorament pot ser única, o la consulta pot necessitar de vàries sessions. Tot dependrà de cada cas personal. Pot donar-se el cas que el que comença essent una sessió d’assessorament acabi convertint-se en una de psicologia clínica. Si com a professional detecto que en el fons hi ha un problema psicològic no resolt, puc orientar a la persona i suggerir-li un treball més a fons. I a l’inrevés. Potser hi haurà qui cregui tenir un conflicte més profund i amb unes quantes orientacions l’evolució indica que no és necessari continuar més enllà. El pas d’un tipus de consulta a l’altra és obert i versàtil.