Psicologia Clínica

La Psicologia Clínica és l'especialitat encarregada del benestar emocional de les persones.

Problemes com l’ansietat, els atacs de pànic, la depressió, la inestabilitat emocional, l’insomni, el descontrol d’impulsos, els trastorns de conducta,... poden ser altament limitadors i condicionar de manera dràstica la qualitat de vida.

Demanar ajuda és de valents. Quan el moment es fa massa feixuc, massa llarg, massa difícil i confós, és senyal de salut entendre que es necessita un cop de mà. La bona voluntat dels amics i de la família, de vegades no és suficient i sovint també pot arribar a ser més un problema que una ajuda real.

Des de l’acceptació incondicional de la manera particular d’entendre, sentir i viure la vida, amb total respecte i sense perjudicis, un bon professional de la psicologia rep allò que et causa malestar i patiment i t’ajuda a comprendre-ho potser d’una manera diferent. Des del coneixement que li atorguen els anys d’estudi i l’experiència, un bon professional t’ofereix eines, recursos, espai obert d’escolta i reflexions, sobre allò que t’ocupa i et preocupa.

En el cas de l’ansietat, és important mirar d’entendre el seu origen, la seva causa. A part és importantíssim conèixer els mecanismes amb què funciona, la trampa de l’alimentació circular de l’ansietat i com trencar-la.

En la depressió, són fonamentals els pensaments autolimitadors i sentenciadors amb què el nostre llenguatge intern ens bombardeja. Aprendre a reconèixer aquests pensaments distorsionats, a parar-los, a reformular-los. Buscar la manera en què el desànim i l’apatia deixin de controlar la nostra vida i fer-nos de nou amos i senyors del nostre dia a dia.

En el cas de l’insomni hi ha tècniques suggestives realment fantàstiques una vegada hem corregit els mals hàbits a l’hora de dormir.

En els trastorns de conducta i control d’impulsos es fa fonamental revertir el procés Emoció-Acció i introduir al mig la Reflexió.

I així podríem continuar amb cadascuna de les problemàtiques, sempre acolorides amb la particularitat de cada persona i cada situació.

El món de la psicologia és, a la meva manera d’entendre-la i per molt que es pugui definir un diagnòstic amb poques paraules, altament personalitzat. Cadascú té la seva manera pròpia de viure un trastorn d’ansietat o una depressió. Cadascú li posa el seu color i les seves paraules. Cada persona ho sent a la seva manera i així és com ho he d’entendre, intentant per uns moments fer el món de l’altre una mica meu també. Si tu vols, treballarem plegats.