La resiliència és la capacitat d’aguantar i remuntar una situació adversa. La capacitat de viure una situació traumàtica i superar-la.


Etimològicament parlant, el terme resiliència prové del llatí resiliere que significa "saltar cap enrere". És doncs com una expressió metafòrica que podriem interpretar de les següents maneres:


  • Fer un pas enrere per prendre perspectiva objectiva de la situació i d’aquesta manera tenir una distancia emocionalment adequada per trobar solucions més realistes i pràctiques.
  • També ens pot indicar fer un pas enrere per a connectar amb aquella part de nosaltres inalterable, aquella part que malgrat les tempestes i les inclemències sempre és present, mai es belluga i ens dona força interior.

Tothom al llarg de la vida experimenta alguna situació especialment dolorosa i traumàtica, és inevitable: la pèrdua d’essers estimats, una ruptura de parella, una malaltia greu, una situació econòmica adversa, una crisi vital,... per tant en un moment o altre haurem de posar a prova la nostra capacitat de ser resilients.


Una persona neix o es fa resilient? Hi ha components de tipus neurobiològic que determinen una major facilitat per actuar amb resiliència i que ja formen part del tarannà natural de la persona. Hi ha persones que ja són resilients per naturalesa, ara bé, la major part de qualitats d’una persona resilient es poden treballar, entrenar i adquirir.


Quines serien les principals aptituds d’una persona resilient?


  • Tenir un bon autoconcepte i autoestima, és a dir creure en si mateixa i en els seus propis recursos
  • Ser capaç d’adaptar-se a la realitat malgrat aquesta no respongui als seus desitjos
  • Tenir una bona gestió de les emocions
  • Ser capaç de comunicar-se afectiva i efectivament amb l’entorn generant una xarxa de suport i confiança
  • Tenir voluntad d’autoconeixement i ser una persona creativa
  • Tenir bones qualitats ètiques, una escala de valors ben fundada i una actitud trascendent de la vida
  • El sentit de l’humor és una altra bona qualitat que afavoreix afrontar els moments difícils amb més garanties d’èxit

És evident que no tothom té totes aquestes aptituds, i tampoc fa falta que hi siguin totes. Moltes d’elles, es poden entrenar i treballar si la persona hi té interès.


És molt cert que el que la vida decideix de portar-nos el que li sembla, les experiències amb les que ens trobem de manera iludible, són les que són. Això no depèn de nosaltres. El que marca la diferència però, és la manera en com reaccionem a les experiències. Cap de nosaltres no pot evitar un fet concret, però si la manera d’afronar el fet. I aquesta diferència de reacció és crucial per entendre com persones diferents davant el mateix fet, en surten enfortides o enfonsades.


Què cal fer per treballar la resiliència? Presentem algunes propostes


  • És molt important recordar i prendre nota de totes les vegades que hem sortit exitosos d’un moment difícil
  • Aprendre tècniques de relaxació, meditació, que ajuden a crear l’espai interior inalterable malgrat les circumstàncies externes allà on buscar la força i la pau que necessitem
  • Portar un tipus de vida saludable, cuidar-se amb la dieta, el descans, l’exercici
  • Tenir el valor d’autoexplorar-se, de conèixer-se a un mateix. Tenir clares les debilitats i fortaleses i poder treballar-les adequadament
  • Aprendre bons hàbits de comunicació assertiva, que és la capacitat d’expressar allò que penses, creus o sents des del respecte però amb determinació
  • Procurar que les dificultats de la feina no arribin a casa. Cultivar una bona capacitat de separar l’espai personal del laboral
  • Buscar activitats lúdiques o d’esbarjo que ajudin a desconnectar d’allò que atabala

Una persona amb una bona resiliència a la fi, és capaç de convertir una crisi en una oportunitat. Una oportunitat d’aprenentatge, de creixement, d’enfortiment personal.


Per acabar us deixo unes quantes frases que sense parlar directament de la resiliència, si que en parlen de les actituds que comporta:


El món trenca a tots, i després, alguns són forts en els llocs trencats.

Ernest Hemingway


Aquell que té un perquè per viure, pot suportar gairebé qualsevol cóm.

Friedrich Nietzsche


Quan tot sembli anar contra tu, recorda que l'avió s'enlaira contra el vent, no a favor d’ell.

Henry Ford


La major glòria no està en no caure mai, sinó en aixecar-nos cada vegada que caiem.

Confuci


Un problema és una oportunitat per donar el millor que tens.

Duke Ellington